Новости

Просечната нето-плата, според последните податоци на Државниот завод за статистика, е 22.334 денари. Во однос на податоците од пред 5 години таа е зголемена за 1.105 денари, но според податоците од Минималната синдикална кошница во овој период трошоците за живот се зголемиле за 3.126 денари. Но, колку луѓе воопшто земаат просечна плата?! Што прават оние 60.000 со минимална плата?

Повеќе...

Општината Ново Село во близина на Струмица за петнаесетина години ќе мора да стави клуч на трите основни училишта ако продолжи трендот на опаѓање на бројот на ученици и на запишани првоодделенци кој ги има зафатено селата во тој регион.

Повеќе...

 Државниот завод за статистика го објави извештајот за просечната месечна исплатена нето-плата во земјава за февруари годинава.

Повеќе...

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2015 година бројот на активното население во Република Македонија изнесувал 954.924 лица, од кои вработени се 705 991, а 248 933 лица се невработени.

 

Стапката на активност во овој период е 57.0, на вработеност 42.1, додека стапката на невработеност 26.1 отсто.

Извор: Libertas.mk

Според податоците од Државниот завод за статистика, во Република Македонија во 2015 година, бројот на дипломирани студенти се намалил за 14.2% за разлика од дипломираните студенти во 2014 година.

Повеќе...

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во септември 2016 година, во однос на септември 2015 година, изнесува 104.6.

Повеќе...
Scroll to top